Info

Tarjoilu

Tarjoilujaosto – Työtä tiskin takana varusmiesten parhaaksi!

Tarjoilujaoston sisaret tekevät myyntityötä sotilaskodissa. Työhön kuuluu tarjoilu, myyntityö (kassalla olo) ja kaikki keittiötyöt. Vapaaehtoiset sisaret tekevät noin kerran kuukaudessa yhden illan vakituisen työntekijän apuna. Viikonloppuisin sotilaskotia pitävät auki niin ikään vapaaehtoiset työntekijät.

Toimintaan kuuluu normaalin sotilaskodissa tapahtuvan myyntityön lisäksi yhteistyö Liikkuvan Sotilaskodin kanssa. Meidät voi nähdä myös metsän siimeksessä.

Suurimmat tapahtumat, joissa tarjoilujaosto on vahvasti esillä ovat kaksi kertaa vuodessa olevat saapumiserien vala- ja omaistenpäivät.

Toimintaan otetaan mukaan kaikki 16 vuotta täyttäneet henkilöt (vaikka yleensä puhutaankin vain sisarista, voi mukaan tulla myös miehiä!). Jos Sinua kiinnostaa toimiminen maanpuolustustehtävissä ja lisäksi olet reipas, oma-aloitteinen, iloinen ja rehellinen henkilö – ota rohkeasti yhteyttä sotilaskotiin ja tule joukkoomme mukaan.

Nähdään sotilaskodissa!

LSK

(Liikkuva sotilaskoti)

Liikkuva sotilaskoti on sotilaskodin helmi. LSK eli liikkuva sotilaskoti tekee työtä vaihtelevissa olosuhteissa ja mitä erilaisemmissa paikoissa. Liikkeelle lähdetään niin kesällä kuin talvellakin.

Liikkuva sotilaskoti kutsutaan mukaan tapahtumiin. Kun kutsu tulee, vaunu pakataan monen moisella syötävällä ja juotavalla ja eikun menoksi.

LSK lähtee mukaan mm. varusmiesten maastoharjoituksiin, jotka järjestetään lähialueilla, alokkaiden valatilaisuuksiin kauempana maakunnassa (kesäisin), messuille, sotaveteraanien ja reserviläisten tapahtumiin. Jokaisella tapahtumalla on omanlaisensa tunnelma ja erityispiirteet.

Mukaan pääsevät kaikki halukkaat sisaret, joilla on sopivasti seikkailuhenkeä metsän siimekseen!

Ohjelma

Ohjelmajaosto järjestää asepalvelusta suorittaville erilaisia tilaisuuksia yhteistyössä varusmiestoimikunnan sekä hengellisen jaoston kanssa. Jokavuotisia tapahtumia ovat mm. tulojuhla jokaiselle saapumiserälle sekä pikkujoulut. Lisäksi järjestämme myös gospelkonsertteja.

Ohjelmajaosto vastaa tapahtumien järjestelyistä. Yleensä tapahtumissa on hauskaa ohjelmaa jota mm. varusmiehet itse esittävät.

Kirjasto

Kirjastojaoston tehtävä on huolehtia Sotilaskotiyhdistyksen kirjastosta joka sijaitsee Länsirannalla Sotilaskodin yhteydessä. Jaosto vastaa kirjallisuuden hankinnasta ja lainauksesta.

Yhdistys hankkii joka vuosi uusinta kirjallisuutta. Hankinnoissa otetaan huomioon varusmiesten toivomukset ja ajan henki. Toivomuksia otetaan mielellään vastaan kirjastossa!

Luonetjärven Sotilaskotiyhdistyksen kirjasto on avoinna joka päivä samaan aikaan kuin Sotilaskoti. Kirjastossa on kirjoja lainatessa itsepalvelu-periaate, joka on toiminut varsin hyvin.

Tervetuloa kirjastoon!

Hengellinen

Hengellinen jaosto tekee paljon yhteistyötä varusmiespapin ja kenttärovastin kanssa. Yhdessä toteutetaan mm. konsertteja. Jaosto osallistuu myös varusmiesten konfirmaatiotilaisuuksiin.

Näkyvimpänä osana hengellinen jaosto lahjoittaa jokaiselle varusmiehelle sotilaan virsikirjan alokkaan astuessa palvelukseen.

Pikku-sisaret

Pikkusisarjaosto aloitti toimintansa vuoden 2015 tammikuussa.  Jaoksen kautta kaikki alle 16-vuotiaat sotilaskotitoiminnasta kiinnostuneet pääsevät tutustumaan toimintaamme.

Yhdistyksen historiaa

1939

Ylimääräisten kertausharjoitusten alettua Lentorykmentti 4 ja suurehko määrä reserviläisiä siirtyivät Luonetjärvelle 11.10.1939 alkaen. ”Luonetjärven Sotilaskoti” perustettiin 3.11.1939 ja sotilaskodin toiminta alkoi virallisesti 29.11.1939, päivää ennen talvisodan alkua, Hämeen rykmentin ruokasalin nurkkauksessa. Samana vuonna pystyttiin tarjoamaan jo 500 sotilaalle ilmaiset itsenäisyyspäivän juhlat sekä samana jouluna paikalla oleville miehille tarjottiin kahvit, tortut, makeiset ja tupakat. Sotilaskoti muutti ruokalasta saman rakennuksen yläkerrassa olevaan voimistelusaliin.

1940

Sotilaskotiin palkattiin ensimmäinen sotilaskodin hoitaja neiti Aili Harju. Samoihin aikoihin yhdistyksen toiminta alkoi virallisesti kun nimi ”Luonetjärven Sotilaskotiyhdistys” otettiin käyttöön ja yhdistys rekisteröitiin 29.5.1940. Sotilaskoti oli avoinna joka päivä 13 tuntia vaikka se joutuikin muuttamaan useaan otteeseen voimistelusalista luentosaliin, luentosalista ruokalaan ja ruokalasta takaisin luentosaliin.

1941

Kasarmin pihalle pystytettiin parakki, joka toimi sotilaskodin varastona ja myyntipisteenä.

1943

Sotilaskoti muutti jälleen kerran luentosalista voimistelusaliin. Lentokentälle korjattiin kioskirakennukseksi pieni parakki.

1945

Sotien jälkeen yhdistys alkoi suunnitella oman rakennuksen hankkimista ja uuden sotilaskodin rakentaminen aloitettiin syksyllä 1945.

1946

Kolmesta parakista koostuva sotilaskoti oli valmis helmikuussa 1946 ja rakentajat luovuttivat sotilaskodin Luonetjärven sotilaskotiyhdistykselle 2.4.1946. Sotilaskoti vihittiin käyttöön Itärannalla 16.6.1946. 1940-luvun lopulla vakiintuivat uusien alokkaiden tulojuhla ja kotiutettavien läksiäisjuhla.

1962

Luonetjärven Länsirannalle rakennettiin huoltorakennus, jonka yhteyteen avattiin myös uusi sotilaskoti marraskuussa 1962. Uuden sotilaskodin yhteyteen tuli myös yhdistyksen leipomo. Yhdistyksellä oli näin ollen palvelevat sotilaskodit Länsirannalla ja Itärannalla.

1966

Sotilaskotiyhdistykselle uudet, tarpeita vastaavat, säännöt vuoden lopulla.

1970

Itärannalla toimiva parakkisotilaskoti alkoi vanheta ja niinpä Itärannan sotilaskoti muutti tyhjilleen jääneeseen vanhaan aliupseerikerhorakennukseen. 1970-luvulla yhdistyksellä oli sotilaskodit Länsi- ja Itärannalla, kanttiinit sairaalassa, elokuvateatterissa ja Ilmavoimien Esikunnassa. Ilmavoimien Esikunnassa ollut kanttiini muuttui myöhemmin sotilaskodiksi.

1978

Yhdistys sai lahjoituksena De Soto -merkkisen linja-auton Scan-Auto Oy:ltä, joka muutettiin sotilaskotiautoksi.

1979

Sotilaskotiauto otettiin käyttöön muutostöiden jälkeen talvella ja autolle annettiin nimeksi ”Irma”.

1982

Sotilaskotiauto ”Irma” siirrettiin ”eläkkeelle” ja tilalle hankittiin uusi sotilaskotiauto.

1989

Ilmavoimien Esikunnan sotilaskoti lakkautettiin. Sotilaskotiyhdistyksellä oli samoihin aikoihin kaikkiaan 12 – 15 palkattua työntekijää.

1993

Itärannan sotilaskoti lakkautettiin.

1994

Vanha sotilaskotiauto siirtyy syrjään ja tilalle tulee uusi sotilaskotivaunu jonka sisustuksen sisaret ovat itse suunnitelleet.

Tänään

Tänä päivänä Luonetjärven Sotilaskotiyhdistys on hyvin aktiivinen yhdistys. ”Vanhoista, hyvistä ajoista” on muuttunut vain se, että yhdistyksellä on enää yksi toimiva sotilaskoti Länsirannalla. Tiloja on remontoitu ja nykyaikaistettu ajan saatossa.

Yhdistyksessä on jäseniä kaikkiaan noin 100. Uusia jäseniä on tullut toimintaan mukaan kiitettävästi, mutta silti jäseniä kaivattaisiin lisää.

Vakituisia työntekijöitä Luonetjärven sotilaskotiyhdistyksellä on viisi.

Yhdistyksellä on viisi toimivaa jaostoa: tarjoilu-, ohjelma-, kirjasto-, hengellinen- ja liikkuvan sotilaskotityön (LSK) jaosto. LSK:n toiminta on ollut vilkasta erilaisten harjoitusten merkeissä ja tarjoilu- sekä ohjelmajaosto ovat yhteistuumin järjestäneet joka saapumiserälle tulojuhlan. Kirjastojaoston toiminta on pienimuotoisempaa, mutta silti jaostossa riittää töitä kirjojen parissa. Hengellisen jaoston toiminta on joiltain osin näkymättömämpää kuin muiden jaostojen, yhtenä tärkeimmistä tapahtumista on osallistuminen varusmiesten konfirmaatioon.

-> Takaisin sivun alkuun